31 Δεκ 2009

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ "ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ"

http://www.ygeia-pronoia.gr/home.asp?pg=Dhmosiothta_KP_Kyklades


Το έργο αφορά την ίδρυση και λειτουργία μιας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες με έδρα τη Νάξο που απασχολεί 10 εργαζόμενους και εξυπηρετεί σε ετήσια βάση 200 άτομα περίπου.
Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω της χρήσης προηγμένου συστήματος τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να γίνεται εφικτή η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (ακτίνα δράσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ): Νάξος, Σαντορίνη, Ίος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Θηρασιά).

30 Δεκ 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΟ -ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ 2003 2004

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Εισαγωγή
2. Τα μέσα της τηλεψυχιατρικής
3. Εφαρμογές
4. Αξιολόγηση της τηλεψυχιατρικής
5. To δίκτυο της ΚΛΙΜΑΚΑΣ - Η Κινητή Μονάδα ΝΑ Κυκλάδων
6. Προβλήματα και Προοπτικές
• Προβλήματα στην εφαρμογή
• Η κατάσταση στο εξωτερικό
• Προοπτικές

Εισαγωγή

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί πλέον αναμφισβήτητο γεγονός κυρίως μέσω της προόδου που συντελείται στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως και σε κάθε άλλη ραγδαία εξέλιξη, η εξάπλωση τον υπολογιστών έχει συσχετισθεί τόσο με αρνητικές επιπτώσεις όπως η αποξένωση, η εξάρτηση από το διαδίκτυο κ.α. όσο και με θετικές όπως η εξοικονόμηση χρόνου, η δημιουργία πολλαπλών εφαρμογών κ.α.
Η ιατρική, ένας από τους κλάδους που δε θα μπορούσε και δε θα έπρεπε να μείνει ανεπηρέαστος, ακολούθησε το ρεύμα προόδου με την εμφάνιση της τηλεϊατρικής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η τηλεϊατρική εστιάζει στην παροχή ιατρικής περίθαλψης - σε περιπτώσεις όπου η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας - από όλους τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφοριών & επικοινωνιών για την ανταλλαγή έγκυρης πληροφορίας σχετικά με τη διάγνωση, αγωγή & πρόληψη ασθενειών, την έρευνα & εκτίμηση, όπως & τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας .

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ Τ0 2003--ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΚΛΙΜΑΚΑ
Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου

ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ


o ΕΝΝΟΙΕΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
o ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
o ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
o ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Αθήνα 2003

Ο όρος Τηλεϊατρική χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για να χαρακτηρίσει τη χρήση των σύγχρονων μορφών τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι μορφές τηλεπικοινωνίας που χρησιμοποιούνται ήδη είναι πολλές:

29 Δεκ 2009

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Η ΚΛΙΜΑΚΑ ξεκίνησε από το 2001 το πρώτο πρόγραμμα τηλεψυχιατρικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό και σύγχρονο τρόπο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Υ.Υ.Κ.Α. και την ΕΕ (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υγεία -  Πρόνοια 2000 – 2006) και έχει διακριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή ως Καλή Πρακτική του Γ΄ ΚΠΣ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Η Τηλεψυχιατρική είναι κλάδος της τηλεϊατρικής και επιστημονικός κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.     Λειτουργεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Λειτουργεί με την τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης, μιας υπηρεσίας που παρέχει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη επικοινωνία με εικόνα, ήχο και δεδομένα ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους απομακρυσμένους χρήστες.


Μέσω της Τηλεψυχιατρικής, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας δίνουν λύση σε προβλήματα ψυχικής υγείας, παρέχοντας τις ιατρικές του γνώσεις με τη μορφή διάγνωσης, θεραπείας, συμβουλευτικής οδηγίας και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών (παρέμβαση στην κρίση) κάνοντας χρήση του συστήματος της τηλεδιάσκεψης. Επιπλέον, η χρήση του προγράμματος της τηλεψυχιατρικής έχει αξιοποιηθεί από το φορέα στην επιμόρφωση (τηλεκπαίδευση) σε θέματα ψυχικής υγείας επαγγελματιών της υγείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η εφαρμογή του συστήματος της τηλεψυχιατρικής είναι εμπλουτισμένη με τη δημιουργία εκτενούς ηλεκτρονικού φακέλου που λειτουργεί on-line.