6 Ιαν 2010

Τι είναι ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος;

Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος χρησιμοποιείται τόσο στο σύστημα της τηλεψυχιατρικής όσο και σε ένα γενικότερο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρονται από το φορέα.
Πρόκειται για μία βάση δεδομένων, η οποία λειτουργεί μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου και περιλαμβάνει στοιχεία των ασθενών, όπως για παράδειγμα το ιστορικό του ασθενούς, η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει και γενικότερα η πορεία του ασθενούς μέσω συγκεκριμένης κωδικοποίησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δυναμικό φάκελο, ο οποίος αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την αποτελεσματική ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση του ασθενούς. Στην παρούσα φάση ο αριθμός των καταχωρημένων ασθενών στα αρχεία του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου της Κλίμακα ανέρχεται στις 7.500.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ 2001


 8/1/2001

Πόσο ακίνδυνη είναι η τηλεψυχιατρική;

Σερφάροντας για την υγεία

Ατλάντα: Τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της ψυχιατρικής συνεδρίας μέσω Internet -πρακτική που κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ- εξέτασε σε συνέντευξή της στο CNN η Δρ Λίζα Mέλμαν, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Columbia University College of Physicians & Surgeons New York State και διευθύντρια του Psychiatric Institute of Psychotherapy Clinic for Training and Research στη Νέα Υόρκη.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δημοσίευμα 2/2/2006 σε ιστοσελίδα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της Σαντορίνης

19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ, 4-8 ΜΑΪΟΥ 2006






ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Λιανός Γιώργος, Αναλυτής Συστημάτων, MSc, Mπεκιάρη Ελένη, Ιατρός, ΜD, Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος, MD

Εισαγωγή


Η Τηλεψυχιατρική βασίζεται στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών της επικοινωνίας για την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών από απόσταση.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στις απομακρυσμένες περιοχές αλλά και να μειώσει το λειτουργικό κόστος, αξιοποιεί τις δυνατότητες της Τηλεψυχιατρικής.