20 Σεπ 2010

Χαρακτηριστικά προγραμμάτων τηλειατρικής που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία

Τίτλος πρωτοτύπου: "Characteristics of successfully implemented telemedical applications" Aud Obstfelder, Kjersti H. Engeseth and Rolf Wynn

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των περασμένων δεκαετιών αφορά την εμφάνιση και εξάπλωση τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφοριών. Η «ψηφιακή επανάσταση» μεταμόρφωσε την καθημερινότητα και είχε διάχυτη επίδραση στην εργασία και στους οργανισμούς. Οι τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφοριών κέντρισαν το ενδιαφέρον όσων παρέχουν υπηρεσίες υγείας και όσων χαράσσουν πολιτικές στον τομέα αυτό κυρίως ως ένας πιθανός τρόπος να ανταποκριθούν στις ανισότητες της πρόσβασης στις υπηρεσίες και στην ανάγκη για μείωση του κόστους.
Παρόλη τη γενική επίδραση των τεχνολογιών και ειδικότερα της τηλειατρικής μόνο ελάχιστα προγράμματα κατάφεραν να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα και να γίνουν βιώσιμα. Η κατανόηση του γεγονότος αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική για κλινικούς και πολιτικούς υποστηρικτές των συστημάτων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι τηλειατρικές εφαρμογές προσφέρουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κατά την προσπάθεια ομοιογενούς κατανομής εξειδικευμένης κλινικής εμπειρογνωμοσύνης. Οι υπάρχουσες έρευνες ρίχνουν λίγο φως στην αιτία της μη διαδεδομένης χρήσης της τηλειατρικής στην καθημερινή πρακτική και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί έρευνες που αναφέρονται σε θέματα οργανωτικής φύσης και εξετάζουν την τεχνολογία σε συνάρτηση με το κοινωνικό πλαίσιο στοοποίο εμφανίζεται. Η βασική θέση της θεωρίας κοινωνιο-τεχνικών συστημάτων (socio-technical theory) είναι ότι όπως η επιστημονική γνώση έτσι και η τεχνολογία δεν εξελίσσεται σε κενό χώρο αλλά θα πρέπει αν ειδωθεί ως τμήμα ενός κοινωνικού κόσμου από τον οποίο διαμορφώνεται και τον οποίο διαμορφώνει. Ο όρος «κοινωνική διαπραγμάτευση» υποδηλώνει ότι παρόλο που τα ζητήματα τεχνολογίας όπως ανεπαρκής σχεδιασμός ή χαμηλές επιδόσεις, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για επιτυχή εφαρμογή ενός συστήματος, η χρήση ή η μη-χρήση καθορίζεται από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζεται. Κι αυτό καθότι κατά την εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας λίγο ή πολύ θα προκύψουν ρητές αντιπαραθέσεις.
Από τη σκοπιά εκείνων που αμφισβητούν την πεποίθηση ότι οι ανεπαρκείς αποδείξεις περί τηλειατρικής είναι ο λόγος της μειωμένης κλινικής της χρήσης, καθίσταται σαφές ότι οι νέες τεχνολογίες από μόνες του δεν προκαλούν αλλαγές. Αντίθετα, είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνικών και κοινωνικών παραγόντων που παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι που οι οργανωτικές δυσκολίες πρόσκεινται σε αυτήν ακριβώς τη βαθιά αλληλεπίδραση τεχνικών και κοινωνικών παραγόντων κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των τεχνολογιών. Αντιστρόφως, η επιτυχία συνεπάγεται τον χειρισμό αυτών των σύνθετων και ανομοιογενών παραγόντων που εκφράζονται μέσα από τις αντιπαραθέσεις και λύνονται μέσα από την κοινωνική διαπραγμάτευση.
Σκοπός αυτής της παρούσας έρευνας ήταν να συνεισφέρει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την τηλειατρική και τα οργανωτικά θέματα αυτής μέσα από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των τηλειατρικών εφαρμογών που έχουν εφαρμοστεί στην καθημερινή κλινική πρακτική. Τα πρωταρχικά ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν ήταν: 1) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εφαρμογών τηλειατρικής που που εφαρμόστηκαν επιτυχώς στην καθημερινή κλινική πρακτική; 2) Με ποιο τρόπο τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με την βιβλιογραφία σχετικά με την τηλειατρική και την οργάνωση αυτής στον άξονα της της θεωρίας κοινωνιο-τεχνικών συστημάτων (socio-technical theory);
Για να απαντηθούν τα ανωτέρω ερωτήματα οι συγγραφείς αναζήτησαν διαθέσιμα άρθρα από τις παρακάτω βάσεις δεδομένων: Cochrane, Pubmed, Web of Science, TIE, Sociological abstracts (Cambridge), ERIC, PsychInfo, CINAHL. Αρχικά ανακτήθηκαν 12.089 άρθρα. Μετά από διαδικασίες εκτενούς φιλτραρίσματος – οι οποίες δεν περιγράφονται εδώ χάριν συντομίας - βρέθηκαν μόλις 16 άρθρα σχετικά με συστήματα τηλειατρικής που εφαρμόζονται επιτυχώς στην καθημερινή κλινική. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των άρθρων ήταν η θεμελιωμένη θεωρία. Βρέθηκαν 6 κύριες κατηγορίες που αφορούν τα χαρακτηριστικά αυτών των επιτυχημένων εφαρμογών τηλειατρικής.
1. Τα προβλήματα στην παροχή τοπικών υπηρεσιών δηλώνονται ξεκάθαρα και η τηλειατρική θεωρείται όφελος (κατηγορίες 1 και 2)
Σε όλες τις μελέτες που αφορούσαν τη χρήση της τηλεια;τρικής στην καθημερινή πρακτική, περιγράφονται ξεκάθαρα οι τοπικές ιατρικές και σχετιζόμενες με την υγεία προκλήσεις στις οποίες απαντά η τεχνολογία.
2. Η τηλειατρική θεωρείται λύση σε θέματα πολιτικής και υγείας (κατηγορία 3)
Η επιχειρηματολογία υποστήριξης της τηλειατρικής βασίζεται στο ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία όσο και με το βασικό στόχο της πολιτικής υγείας δηλ. την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιγράφεται από τους Gulube και Wynchank σχετικά με την ευρεία ανάπτυξη και εφαρμογή ενός προγράμματος τηλειατρικής στη Νότια Αφρική. Το πρόγραμμα βασίστηκε στην επιθυμία της κυβέρνησης να αναπληρώσει για τα κακώς κείμενα της προηγούμενης ηγεσίας που μεταξύ άλλων οδήγησε στην συγκέντρωση και ακατάλληλη κατανομή ειδικών υγείας σε τέτοιο σημείο ώστε σχεδόν όλες οι υπηρεσίες υγείας να βρίσκονται συγκεντρωμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ, ο πληθυσμός της περιφέρειας είναι αποκλεισμένος ακόμα και από τη βασική φροντίδα λόγω γεωγραφικής απομόνωσης και κακής δημόσιας συγκοινωνίας.

14 Σεπ 2010

Εφαρμογές της τηλεψυχιατρικής κατά τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να καταστήσει αποτελεσματικότερες τις υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο της κοινοτικής ψυχιατρικής και ψυχολογίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου, που χαρακτηρίζεται από τις πολλές απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθίσταται εμφανής η χρησιμότητα -και πολλές φορές η αναγκαιότητα- για εύρεση εναλλακτικών λύσεων της φυσικής παρουσίας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται ο τρόπος κάλυψης της ακτίνας δράσης: 



Οι γαλάζιοι κύκλοι  αντιπροσωπεύουν τα νησιά όπου υπάρχει εγκατεστημένος τηλεψυχιατρικός εξοπλισμός ενώ οι άσπρες γραμμές δείχνουν τις συνδέσεις μεταξύ νήσων και Αθήνας. Οι συνδέσεις αυτές αφορούν τηλεψυχιατρικές συνδέσεις (μόνο για τα νησιά σε γαλάζιο κύκλο), περιοδικές επιτόπιες επισκέψεις, είτε  συνδυασμό και των δυο.  
Παρόλες τις δυσκολίες που προκύπτουν από την γεωγραφική κατανομή των νησιών της ακτίνας δράσης, στην περίπτωση της Κινητής Μονάδας η χρήση της τηλεψυχιατρικής κατέστησε εφικτή τη φιλοσοφία της ολιστικής παρέμβασης στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ακόμα περισσότερο, την 24ωρη παρέμβαση σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.
Παρακάτω επιχειρείται μια πρώτη τυποποιημένη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται η τηλεψυχιατρική στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας.
1) Ψυχιατρικές διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις
Οι τηλεψυχιατρικές επισκέψεις  πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού, όπως είθισται  σε κάθε παρόμοια υπηρεσία.  Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι εξυπηρετούμενοι εξοικειώνονται εύκολα με το συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης και η αρχική αμηχανία ή έκπληξη  τείνει να  εκλείψει μέχρι το τέλος της πρώτης επίσκεψης.

ΚΛΙΜΑΚΑ:Κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της τηλεψυχιατρικής

< / meta > < / meta > < meta περιεκτικότητα = " Microsoft Word 12 " name = " Generator " > < / meta > < / meta > href link < = " file: / / / C : 5CUsers % % 5C218B04 % 7E1 %% 5CAppData 5CLocal 5CTemp % % 5Cmsohtmlclip1 % 5C01 % 5Cclip_filelist.xml " rel = " File- List " style = " font -family : κληρονομούν ;"> href σύνδεσμο < = " file: / / / C : % % 5CUsers 5C218B04 % 7E1 % 5CAppData % 5CLocal 5CTemp % % 5Cmsohtmlclip1 % 5C01 % 5Cclip_themedata.thmx " rel = " themeData " style = " font -family : κληρονομούν ;"> href σύνδεσμο < = " αρχείο : / / / C : % % 5CUsers 5C218B04 % 7E1 %% 5CAppData 5CLocal 5CTemp % % 5Cmsohtmlclip1 % 5C01 % 5Cclip_colorschememapping.xml " rel = " colorSchemeMapping " style = " font -family : κληρονομούν ;">

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ 2002-2010

Εφαρμογές της τηλεψυχιατρικής: Η εμπειρία της «ΚΛΙΜΑΚΑ»
Π. Βαβουράκης, Κ. Κατσαδώρος, Μ. Κολεζάκης
17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Χαλκιδική,2002
Πιλοτική εφαρμογή Τηλεψυχιατρικής κατά την αποϊδρυματοποίηση
Χ. Ζαχαροπούλου, Γ. Κωνσταντακόπουλος, Ν. Τσιρίκα, Π. Βαβουράκης, Κ. Κατσαδώρος, Γ. Λυμπεράκη
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο
Θεσσαλονίκη,2003
* σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
Εφαρμογές της Τηλεψυχιατρικής στο πλαίσιο του Ψυχιατρικού Τομέα
Γ. Κωνσταντακόπουλος , Χ. Ζαχαροπούλου, Ν. Τσιρίκα, Π. Βαβουράκης, Κ. Κατσαδώρος, Γ. Λυμπεράκη
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο
Θεσσαλονίκη ,2003
* σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
Αξιολόγηση πιλοτικής εφαρμογής Τηλεψυχιατρικής κατά την αποϊδρυματοποίηση
Γ. Κωνσταντακόπουλος , Χ. Ζαχαροπούλου, Ν. Τσιρίκα, Π. Βαβουράκης, Κ. Κατσαδώρος, Γ. Λυμπεράκη
29ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
Αθήνα, 2003
* σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
Αξιολόγηση εφαρμογής Τηλεψυχιατρικής μέσω βιντεοδιάσκεψης
Γ. Κωνσταντακόπουλος, Γ. Λιζάρδου, Β. Βαλμά, Κ. Κατσαδώρος
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Κως, 2004
Evaluation of telepsychiatry: clinical applications in Greece
Konstantakopoulos G.,Zacharopoulou C.,Valma V., Tsirika N., Yfantis, A., KatsadorosK.
Tromsø Telemedicine and eHealth Conference
Oslo, 2004
Reliability of telepsychiatry assessments in patients with chronic schizophrenia
Konstantakopoulos G., Zacharopoulou C., Papastergiou M., Tsirika N., Valma V., Lymperaki G.
Tromsø Telemedicine and eHealth Conference
Oslo, 2004
Evaluation of a telepsychiatry: pilot project
Zacharopoulou C., Konstantakopoulos G.*, Tsirika N., Vavourakis P*., Lymperaki G.,Tempeli A.*, Valma V.*, Panagoutsos P., Katsadoros K.*
Tromsø Telemedicine and eHealth Conference
Oslo, 2004
Reliability of telepsychiatry assessments: a pilot study in Greece
Konstantakopoulos G., Zacharopoulou C.*, Vavourakis P., Tsirika N.*, Tempeli A.,Valma V., Yfantis A.*, Katsadoros K., Panagoutsos P.*
Tromsø Telemedicine and eHealth Conference
Oslo, 2004
Εφαρμογές της Τηλεψυχιατρικής σε δομές απομακρυσμένων περιοχών του φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Θεσσαλονίκη, 2005
KLIMAKA and Mental Health Mobile Unit for the Southeastern Cyclades - 2 years of experience in telepsychiatry - evaluation of the programme and patients satisfaction reports
Vlantoni, D., Kotsyfi, M., Papastefanou, Y., Toumpa, P., Katsadoros, K.
Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Αθήνα, 2005
Applications of telepsychiatry and evaluation of the programme by the patients
Vlantoni, D., Kotsyfi, M., Papastefanou, Y., Toumpa, P., Katsadoros, K
FEANTSA Conference
Wroclaw 2006
Εφαρμογές της τεχνολογίας των επικοινωνιών και της πληροφορικής στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Γ.Λιανός, Ε. Μπεκιάρη, Κ. Κατσαδώρος
19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Αθήνα, 2006
Εφαρμογή της τηλεψυχιατρικής στο Κέντρο Υγείας Θήρας στο πλαίσιο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων
Σαχ, Χ., Κολονιάρης, Δ., Καΐάφα, Ο., Σίνος, Π., Βλαντώνη, Δ., Κοτσυφή, Μ., Σκοπελίτου, Σ., Κατσαδώρος, Κ.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας
Αθήνα, 2007
Ακούσια νοσηλεία και τηλεψυχιατρική
Ζαχαροπούλου Χ., Μπεκιάρη Ε., Σκαρβέλης Κ., Κατσαδώρος Κ.
20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Κρήτη, 2008
Τηλεψυχιατρική και ευρυζωνικότητα: Νέες Δυνατότητες Παρέμβασης στην κρίση
Κατσαδώρος Κ., Λιανός Γ., Δραγκόλας Ν.,
20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Κρήτη, 2008
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων και Τηλεψυχιατρική – Απολογισμός λειτουργίας
Kατσαδώρος Κ., Γαρώνη Ν., Σκαρβέλης Κ.
1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας
Δελφοί, 2008
Τηλεψυχιατρικές Υπηρεσίες
Κατσαδώρος Κ., Δραγκόλας Ν., Δουμπου Δ.,Γαρώνη Ν.,Σαραντίδης Δ.ΖαχαροπούλουΧ.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ψυχική Υγεία & Τηλεματικές εφαρμογές»
Αθήνα, 2009
The use of Teleconference for the Treatment of Patients and the Education of Professionals
Violatzis A., Garoni D., Bekiari H., Theodorikakou O.
SEE Regional Conference of Psychology
Sofia, 2009
Review of the characteristics of clients served by Telepsychiatry from June 2003 to February 2009
Sarantidis D., Garoni D., Bekiari E., Katsadoros K.,
World Mental Health Congress of the World Federation for Mental Health
Athens, 2009
Telepsychiatry networks
Katsadoros K., Theodorikakou O., Garoni D.
MICINN challenge
Madrid, 2010
Η πρόταση της ΚΛΙΜΑΚΑ για την εφαρμογή ενός πιλοτικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε κατάστημα κράτησης με τη χρήση τηλεψυχιατρικής
Κατσαδώρος Κ., Γαρώνη Ν.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ
Αθήνα, 2010

Hλεκτρονικός ιατρικός φάκελος: απολογισμός λειτουργίας

Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος ως αναπόσαπστο κομμάτι της τηλεψυχιατρικής αποτελεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που παρέχει τη δυνατότητα καταχώρησης και ανάκτησης όλων των στοιχείων των ασθενών από απόσταση.
Ειδικότερα μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν:
δημογραφικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ηλικία, φύλο, διεύθυνση, ασφάλεια, εργασία), συνήθειες ζωής, έξεις, υποστηρικτικό περιβάλλον, διάγνωση και ταξιμόμηση κατά DSM IV - ICD10, ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχομετρικές δοκιμασίες, βεβαιώσεις, γνωματεύσεις, πιστοποιητικά, φαρμακευτική αγωγή (δόσεις, συάρτηση δοσολογίας με το χρόνο, ανεπιθύμητες ενέργειες), εργαστηριακές εξετάσεις κλπ.
Συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούσαν ασθενείς που καταχωρήθηκαν στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο της ΚΛΙΜΑΚΑ από τον Ιανουάριο του 2003 έως και τον Φεβρουάριο του 2009. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 3.597 καταχωρήσεις.Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 45,7 έτη, το 42% άντρες και το 58% γυναίκες. 
Παρακάτω εμφανίζονται στοιχεία σχετικά με τις διαγνώσεις και την αυτοκτονικότητα συνολικά και ανά φύλο έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγείας


Evaluation of telepsychiatric clinical applications

Evaluation of a telepsychiatry pilot project

Reliability of telepsychiatry assessments in patients with chronic schizophrenia

Αξιολόγηση εφαρμογής τηλεψυχιατρικής μέσω βιντεοδιάσκεψης

Εφαρμογές της τεχνολογίας των επικοινωνιών & της πληροφορικής στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Εφαρμογές τηλεψυχιατρικής στο πλαίσιο του ψυχιατρικού τομέα

Πιλοτική εφαρμογή της τηλεψυχιατρικής κατά την αποιδρυματοποίηση

Ακούσια νοσηλεία και τηλεψυχιατρική

Εφαρμογή της τηλεψυχιατρικής στο Κέντρο Υγείας Θήρας στο πλαίσιο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων

Τηλεψυχιατρική και Ευρυζωνικότητα: Νέες δυνατότητες παρέμβασης στην κρίση