31 Δεκ 2009

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ "ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ"

http://www.ygeia-pronoia.gr/home.asp?pg=Dhmosiothta_KP_Kyklades


Το έργο αφορά την ίδρυση και λειτουργία μιας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες με έδρα τη Νάξο που απασχολεί 10 εργαζόμενους και εξυπηρετεί σε ετήσια βάση 200 άτομα περίπου.
Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω της χρήσης προηγμένου συστήματος τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να γίνεται εφικτή η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (ακτίνα δράσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ): Νάξος, Σαντορίνη, Ίος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Θηρασιά).

Στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει μόνιμη παρουσία ψυχιάτρου σε πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου ή άλλου φορέα και αξίζει να σημειωθεί ότι για ψυχιατρική συνδρομή στις ΝΑ Κυκλάδες χρειάζεται να απευθυνθεί κάποιος είτε στο γενικό νοσοκομείο της Σύρου είτε στην Αθήνα.
Τα μέσα με τα οποία παρέχονται οι ψυχιατρικές υπηρεσίες είναι η τηλεδιάσκεψη και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς (PsychFile).
Μέσω της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιούνται υπηρεσίες όπως θεραπευτικές συνεδρίες, εκτίμηση περισταστικών, συνταγογράφηση φαρμάκων, εκδόσεις πιστοποιητικών, εκπαίδευση του προσωπικού και άλλων στελεχών υγείας, εποπτεία ομάδων, διεκπεραίωση καθημερινών λειτουργικών και διοικητικών ζητημάτων.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2005, και αποτελεί σύστημα που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ορισμένα γενικά νοσοκομεία για την οργάνωση των ιατρικών φακέλων των ασθενών, προσφέροντας τη δυνατότητα οργάνωσης και πρόσβασης στα στοιχεία του ιατρικού φακέλου των ασθενών μέσω του διαδικτύου.
 H βασική ιδέα της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα:
- Μείωση του λειτουργικού κόστους των υποστηρικτικών υπηρεσιών (back office)
- Ελαχιστοποίηση της άσκοπης μετακίνησης των ασθενών, που συνεπάγεται μείωση κόστους και ταλαιπωρίας για τους ίδιους και την οικογένεια
- Αμεση επικοινωνία με τους γιατρούς απομακρυσμένων περιοχών για στήριξη, ανταλλαγή απόψεων και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών
- Διευκόλυνση και αναβάθμιση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ιατρών και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας
- Εκσυγχρονισμός του περιβάλλοντος εργασίας του επιστημονικού προσωπικού με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και υπηρεσιών βάσει διεθνών  προτύπων
- Δημιουργία θετικότερης στάσης στους εργαζομένους, που νιώθουν ότι λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας και ότι προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στον νησιωτικό πληθυσμό .
Για περισσότερες πληροφορίες  http://www.klimaka.org.gr/newsite/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου