6 Ιαν 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ 2001


 8/1/2001

Πόσο ακίνδυνη είναι η τηλεψυχιατρική;

Σερφάροντας για την υγεία

Ατλάντα: Τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της ψυχιατρικής συνεδρίας μέσω Internet -πρακτική που κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ- εξέτασε σε συνέντευξή της στο CNN η Δρ Λίζα Mέλμαν, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Columbia University College of Physicians & Surgeons New York State και διευθύντρια του Psychiatric Institute of Psychotherapy Clinic for Training and Research στη Νέα Υόρκη.
Η Μέλμαν ανέφερε ότι, μολονότι η τηλεψυχιατρική ενδείκνυται είτε για πληθυσμούς απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο γιατρό είτε για εκείνους που χρειάζονται επειγόντως ιατρική συμβουλή και δεν επιθυμούν να επισκεφθούν τον ψυχοθεραπευτή, υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα στη διαπροσωπική συνεδρία και την τηλεψυχιατρική. Συγκεκριμένα, η τελευταία στερεί από τον ψυχίατρο τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις εκφράσεις, τη γλώσσα του σώματος και τις αντιδράσεις του ασθενούς. Τα δάκρυα, για παράδειγμα, οι παύσεις, η θέση του σώματος, ο τόνος και η ταχύτητα της φωνής αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον ψυχίατρο.
Η ίδια προειδοποιεί ότι δεν διασφαλίζεται η φερεγγυότητα του θεραπευτή, καθώς δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί οι μηχανισμοί για την προστασία και τον έλεγχο της ποιότητας των ψυχιατρικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου.
"Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν ακόμα δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να καταγγέλλουν οι ασθενείς τους ψευδοτηλεψυχοθεραπευτές, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν εκπαιδευτεί ή ακόμη και να συστήνουν φάρμακα με ανεξέλεγκτες ή και δυσάρεστες συνέπειες για την ψυχική υγεία" τονίζει η Μέλμαν.

health.in.gr
Σχόλια: Στο ανωτέρω δημοσίευμα παρουσίαζεται ένας τύπος εργαλείων χαμηλής απόδοσης και πεπερασμένης τεχνολογίας,  ενώ ήδη από τότε υπήρχαν στη διάθεση των επαγγελματιών εργαλεία που τους παρείχαν και τους παρέχουν τη δυνατότητα να έχουν πλήρη εικόνα του ασθενούς, όπως ακριβώς θα είχαν στην εκ του σύνεγγυς επαφή. Επίσης, έχουν διαμορφωθεί ειδικά πρωτόκολλα εκπαίδευσης για τη χρήση της τηλεψυχιατρικής αλλά και της τηλεϊατρικής γενικότερα, σε σημείο που να καθιστούν πλήρως διασφαλισμένη, τη χρήση της εν λόγω υπηρεσίας, η οποία σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων παρέχει δυνατότητε; οι οποίες δεν παρέχονται με την άμεση επαφή (π.χ. λεπτομερέστερη παρατήρηση σημείων του σώματος, αντιδράσεων, ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου