10 Φεβ 2010

Tηλεδιάσκεψης των χωρών της Ευρωζώνης

Έκτακτη σύνοδος σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα.


ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να μιλήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ενώ αποσαφηνίζεται ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.


"Το απόγευμα προβλέπεται να...
πραγματοποιηθεί μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ" για το θέμα, δήλωσε η πηγή αυτή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroupe, του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν αναφέρθηκε από την πλευρά του στη διεξαγωγή μιας συνόδου των υπουργών της ζώνης του ευρώ διευκρινιζοντας ότι θα συμμετάσχει και ο Ρεν σ' αυτή, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει το περιεχόμενό της.

"Απ' όσα γνωρίζω, θα υπάρξει κάτι σαν βιντεοδιάσκεψη και φυσικά ο επίτροπος Ρεν θα συμμετάσχει", δήλωσε.

Στο στάδιο αυτό, "δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία" πάνω σ' ένα σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, δήλωσε μια άλλη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο οι ενδείξεις ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας πολλαπλασιάζονται, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας κοινοβουλευτικός υπεύθυνος του συντηρητικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε πως γίνονται προετοιμασίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για ένα σχέδιο αρωγής.

Μπορεί να λάβει τη μορφή της διάθεσης στην Ελλάδα διμερών δανείων από ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, για να βοηθηθεί η χώρα να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόστους του δανεισμού της από τις αγορές.

Εξετάζεται επίσης η επιλογή να καταβληθούν πρόωρα επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανακοίνωση αμέσως μετά το τέλος της αυριανής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. "Είναι ένα περίπλοκο θέμα επειδή αν αρχίσουμε να δείχνουμε ότι πανικοβαλλόμαστε λέγοντας ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, οι αγορές θα κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο", επισήμανε υψηλά ιστάμενη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Όμως "δεν θα βγούμε (από τη σύνοδο κορυφής) χωρίς ένα κοινό κείμενο για την Ελλάδα", σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει πριν απ' όλα να παραμεριστεί η ιδέα ότι υπάρχει ανάγκη να επέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, κάτι που θα ήταν ταπεινωτικό για την Ευρώπη. "Δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιο σήμα", τόνισε.


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου